czwartek, Maj 23, 2019
Ciekawe

Czyt zdrowa żywność musi być droga?

Zdrowa żywność dość powszechnie kojarzy się z wysoką jakością, a w związku z tym – także wysoką ceną. W powszechnym mniemaniu jest również czymś, co zdecydowanie nie jest dostępne dla każdego w takim samym stopniu. Część sklepów i producentów wydaje się potwierdzać te opinie, ale czy tak faktycznie jest?

Ceny zdrowej żywnościowe

Odwiedzając sklepy oferujące zdrową i ekologiczną żywność dość szybko rzucają się w oczy ceny. Z reguły są one dość wysokie, żeby nie powiedzieć – nieporównywalnie wyższe niż w innych sklepach. Producent zdrowej żywności, której ceny nie odbiegały by od przeciętnych jest w takich miejscach dość rzadkim widokiem. Sprzedawcy przekonują, że zdrowa żywność musi być droga, tłumacząc to jakimś niejasnym powiązaniem z jej wysoką jakością.

Żeby odpowiedzieć sobie na pytania odnośnie powodów tego stanu rzeczy, należy zastanowić się, czym właściwie jest zdrowa żywność. Najczęściej rozumie się przez to żywność jak najmniej przetworzoną i zawierającą jak najmniejszą ilość szkodliwych dla zdrowia substancji – na przykład konserwantów. Mniejsze użycie środków konserwujących uniemożliwia produkcję na masową skalę, więc ceny są odpowiednio niższe. Ceny te są również wynikiem świadomej strategii marketingowej, która wiąże zdrowie z jakością i wysoką ceną. W tej retoryce, zdrowa żywność jest utożsamiana ze zdrowym stylem życie i finalnie ze zdrowiem – a to oznacza zysk dla producentów sprzeda się za każdą cenę.

Inne możliwości – czy zdrowa żywność musi być droga?

Istnieje kilka metod, które pozwalają na kupowanie zdrowej żywności w niższych cenach. Po pierwsze należy pamiętać o wysokiej marży sklepów ze zdrową i ekologiczną żywnością. Te same produkty producent zdrowej żywności nieraz oferuje w bezpośredniej sprzedaży w korzystniejszej cenie. Można to osiągnąć również korzystając z oferty sklepów internetowych.

Oprócz tego warto zwrócić uwagę na lokalnych producentów zdrowej żywności. Miejskie targi mogą dostarczyć tak samo organicznych warzyw, owoców, przetworów mlecznych i mięsa jak nawet najbardziej wyspecjalizowane sklepy. Oprócz tego, kupując żywność na targach można mieć pewność, że jest wytworzona lokalnie i najczęściej nie zawiera żadnego rodzaju – oprócz naturalnych – środków konserwujących. W dużych coraz większą popularność zyskują sklepy kooperatyw rolniczych, w których za niewielkie pieniądze również można nabyć żywność bezpośrednio od producenta.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol