piątek, 19 kwietnia, 2024
Dom i Wnętrze

Garnek stalowy czy żeliwny?

Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem pichcenia dla najbliższych, czy gotujesz jedynie sporadycznie, w Twojej kuchni nie może zabraknąć solidnych garnków. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej naczyniom zbudowanym z materiałów, które pod względem trwałości nie mają sobie równych – żeliwa oraz stali nierdzewnej. Który z wariantów znajdzie zastosowanie w Twojej kuchni? Sprawdź!

Garnek żeliwny

Popularne niegdyś żeliwne brytfanki, garnki i patelnie w ostatnim czasie znowu wróciły do łask. Tego typu naczynia cenione są przede wszystkim za swoją odporność (mówi się, że żeliwo jest w kuchni niemal niezniszczalne), naturalność oraz szerokie możliwości ich wykorzystania. Niestety, żeliwne naczynia mają również swoje wady – są kosztowne, bardzo ciężkie i wymagają specjalnej pielęgnacji. Brak starannej konserwacji i odpowiedniego mycia szybko odbije się na strukturze żeliwa, na którym zaczną pojawiać się ogniska rdzy.

Garnek stalowy

Alternatywą dla żeliwnych garnków i patelni są modele wykonane ze stal nierdzewnej. W dobrych sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziesz garnki wyprodukowane ze stali nierdzewnej oznaczonej znakiem 18/10. Cyfry te oznaczają, że w stopie użytym do produkcji znajduje się aż 18% chromu oraz 10% niklu – pierwiastków, które nadają stali nieprzeciętnych właściwości. Wysokogatunkowy, w pełni antykorozyjny metal odporny jest na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, czynniki zewnętrzne. Co ważne, wysokie temperatury panujące w piekarniku oraz ostre detergenty i wysokie ciśnienie wytwarzane podczas mycia w zmywarce nie stanowią dla stali żadnego zagrożenia. Starannie wykonane, wytrzymałe garnki i patelnie ze stali znajdziesz w dobrych sklepach, między innymi na stronie gerlach.pl