piątek, 19 kwietnia, 2024
Dom i Wnętrze

Noże, garnki i patelnie – jakie wybrać?

Odpowiednie wyposażenie kuchenne jest gwarancją sukcesu w naszych kuchniach. Dzięki profesjonalnym sprzętom codzienne przygotowywanie posiłków stanie się znacznie przyjemniejsze i prostsze. Jakie produkty wybierać i czym się kierować?

Garnki – przyjemność z codziennego gotowania

Nowoczesne garnki pozwolą nam wydobyć z przygotowywanych potraw maksimum smaku oraz wartości odżywczych – i nie ma w tym stwierdzeniu ani krzty przesady. Garnki oferowane przez topowych producentów odznaczają się doskonałymi parametrami technicznymi – są one tworzone ze stali nierdzewnej 18/10, która nie tylko jest zabezpieczona przed działaniem wilgoci, ale też nie jest podatna na uszkodzenia mechaniczne czy zarysowania.

W dnach nowoczesnych garnków umieszcza się specjalne dyski. Dzięki nim możliwe jest równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz garnka, jak również znaczne skrócenie czasu gotowania i oszczędność energii. Garnki takie mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek! Garnki uzupełniono o wygodne uchwyty i rączki, które pozwolą na wygodne podnoszenie czy przenoszenie garnków z miejsca na miejsce. Producenci zadbali także o liczne dodatki: lejki, cedzaki, wewnętrzne miarki do odmierzania płynów.

Wygodne i funkcjonalne noże

Wybór noży kuchennych nie powinien być przypadkowy – mówią specjaliści ze sklepu gerlach.pl. Dobrej jakości nóż posiada trwałe ostrze odporne na uszkodzenia mechaniczne i dobrze profilowaną rękojeść. Nowoczesne noże kuchenne tworzone są z materiałów o podwyższonej odporności na uszkodzenia – zastosowanie stali nierdzewnej 18/10 z dodatkiem chromu, wanadu czy molibdenu sprawia, że ostrze jest bardziej elastyczne, nie jest podatne na kruszenie czy na rdzę. Rękojeść noża powinna być wykonana z materiałów antypoślizgowych, aby możliwe było używanie noża w bezpieczny sposób.