Do pakowania wszelkich wyrobów cukierniczych stosuje się różne pudełka cukiernicze i kartony do ciast. Takie opakowania cukiernicze wykonane są z kartonu o specyficznej strukturze, który powlekany jest specjalną warstwą, zapobiegającą przylepianiu się części produktu cukierniczego. Tego typu opakowania najczęściej są składane, a dzięki swej kompaktowej budowie można je w łatwy sposób przechowywać.
Opakowania cukiernicze z okienkiem
W cukierniach możemy spotkać też opakowania cukiernicze wykonane z materiałów mieszanych, które mają papierowe podstawy i foliowe okienko, zabezpieczające towar przed zanieczyszczeniem oraz uszkodzeniem. Tego typu pudełka do ciast są idealnego do wyeksponowania wspaniałych arcydzieł wykonanych przez mistrzów cukiernictwa, jak i skromniejszych wypieków, wyglądających jednak smakowicie.
Idealne pudełka cukiernicze do tortów i ciast z kremem
Do pakowania tortów, a także ciast z kremem najczęściej stosuje się kartony do ciast wykonane z przezroczystego tworzywa polipropylenowego, składającego się z dwóch części – spodniej oraz wieczka. Dzięki takiej obudowie delikatne wyroby cukiernicze nie ulegną zniszczeniu podczas transportu, a dodatkowo bez problemu można je przechowywać w urządzeniach chłodniczych.
Do pakowania tortów poleca się również opakowania posiadające okrągłe brzegi, takie jak chociażby jednorazowe tortownice. Składają się one ze sztywnego spodku (o różnych średnicach) i przykrywki, która doskonale zabezpiecza transportowany wyrób cukierniczy. Tego typu góra najczęściej jest przezroczysta, a więc poza funkcją ochronną, dodatkowo pięknie też eksponuje słodką zawartość opakowania.
Jednorazowe tortownice to efektowne i eleganckie opakowania cukiernicze na torty, a przy tym wyjątkowo praktyczne. Przechowując je w lodówce wiemy jaka znajduje się w nim zawartość bez potrzeby zaglądania do środka. Sprawdzą się więc w cukierniach i kawiarniach, a także w domu np. podczas przyjęć, gdy dysponujemy większą ilością ciast.
Przy wyborze odpowiednich opakowań do ciast należy zawsze upewnić się czy posiadają one niezbędne atesty, świadczące o tym, że nie istnieje żadne niebezpieczeństwo, iż mogłyby wchodzić w reakcję z produktami spożywczymi.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://e-opakowania.info/44-opakowania-cukiernicze